Újabb ország tett háborús bejelentést

Ukrajna, háború, Az ukrán 22. dandár katonái elindítanak egy Leleka felderítő drónt Csasziv Jar közelében
Az ukrán 22. dandár katonái elindítanak egy Leleka felderítő drónt Csasziv Jar közelében.
Fotó: AFP/Genya Savilov
Vágólapra másolva!
A lett kormány Ukrajnának újabb katonai segélycsomagot hagyott jóvá, amely egyebek mellett rövid hatótávolságú légvédelmi fegyvereket és megfigyelő drónokat fog tartalmazni - jelentette be Evika Silina lett miniszterelnök kedden az X közösségi portálon.
Vágólapra másolva!

Riga újabb katonai segélyt hagyott jóvá Ukrajnának - közölte a lett miniszterelnök.

A kormány most hagyta jóvá NBS MANTIS légelhárító lövegek, pilóta nélküli taktikai megfigyelőrendszerek, valamint egyéb fontos felszerelések és technikai eszközök átadását az ukrán fegyveres erők számára

- írta a kormányfő. 

Reményét fejezte ki, hogy a támogatás segít javítani Ukrajna légvédelmi és felderítési képességein.

Hozzátette: országa GDP-jének mintegy 0,25 százalékát fordítja évente Ukrajna támogatására. 

Minden katonai szállítmánnyal megerősítjük barátságunkat az ukrán néppel az agresszor Oroszország elleni harcban, amely a legnagyobb veszélyt jelenti a békére és a biztonságra. Továbbra is támogatni fogjuk Ukrajnát kétoldalúan és szövetségeseinkkel együtt

- fogalmazott a miniszterelnök.


A múlt hét végén tett látogatást Kijevben Baiba Braze lett külügyminiszter, aki bejelentette, hogy Riga egy 215 megawattos generátort ad át Ukrajnának a főváros energiaszükségleteinek fedezésére. 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pedig közölte, hogy Lettország Ukrajnával együtt növelni fogja a drónok gyártását az Ukrajna szükségleteinek kielégítésére létrejött nemzetközi kezdeményezés, az úgynevezett drónkoalíció keretében - emlékeztetett a belejelentés kapcsán az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A segítségre nagy szükség lesz, hiszen ahogy az Origo korábban megírta, az oroszok május végén vagy június elején hatalmas offenzívára készülnek a frontvonalon. Várhatóan a stratégiailag fontos városokat fogják először megtámadni. Az orosz hadsereg nagy hatótávolságú fegyverekkel a héten 35 alkalommal támadta meg Ukrajnát. 

Közben az orosz hadsereg aktívan támad a teljes ukrajnai frontvonalon, egyes irányokban taktikai sikereket ér el, az ukrán katonák több helyen visszavonultak. Az ukrán hadsereg főparancsnoka szerint április végén a teljes frontvonalon folytatódtak a heves harcok - az orosz hadsereg több irányba összpontosította erőfeszítéseit, jelentős erő- és eszközelőnyt teremtve.

Március végén az ukránok egy újabb NASAMS légvédelmi rakétarendszert veszítettek el, miután az oroszok lebombázták azt. 

Élő közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja el.